Etiketter

torsdag 20 september 2012

Ljudets hastighet.


Syfte: Vi skulle ta reda på vad ljudets hastighet är genom luft. 

Material: Stämgaffel, cylinder med vatten, stativ och ett rör. 

Utförande: När vi hade spänt fast röret i stativet så tog vi cylindern och fyllde den med vatten och la under till röret. Så sänkte vi stativet så att det kom in i vattnet. Sen tog vi stämgaffeln och slog till den mot bordet sen la vi det ovanför röret för att kolla om det kom ljud. Om röret satt rätt från början skulle man höra ljud. Men det kom inget så att vi fick prova att sätta den på många sätt. Det tog en sådär 10min att lägga den i rätt plats.Vi provade att ha stämgafflen på olika ställen, på sidan ovanför. Sen kunde vi höra en ton och då var röret 19.1cm ovanför vattnet. Det var vårt första resonansläge. Och nu för att ta reda på ljudets hastighet måste man ta våglängden gånger stämgaffelns svängningstal. Och för att ta reda på ljudets våglängd tar man 4 gånger luftpelarens längd, 4 x 19,1 = 76, 4 cm = 0,764m. Stämgafflens svängningstal var 440 och då kunde vi räkna ut att ljudetshastighet blev 336,16 m/s. 0,764 x 440. 

Resultat: Jag och Noor han bara ett reonansläge och det finns 4st. Så om vi skulle utgått från vårt resultat, då vi fick första resonansläget till 19,1 cm. Man man räkna ut vilka siffror de tre andra resonanslägena skulle haft, alltså genom att multiplicera det första med x2, x3 och x4.  
Den andra gruppens medelvärde blev 39,7. 

Slutsats: Resonansläget uppstod när vi slog med stämgafflen och den sattes i vibration, när vi satte den mot röret så kom det ljud. För det vibrerade mot rörets kant så åkte ljudvågorna ner i röret och när det kom till vattnet reflekterades det tillbaka ut ur röret och då kom det ljud. 

Felkälla: Man var tvungen att mäta jätte försiktigt för om man måste mäta exakt för att få det rätta svaret, och det gick inte så bra med en vanlig linjal. 

Bild tagen av Noor Namazi. 

2 kommentarer: