Etiketter

onsdag 4 september 2013

Estrar.

Syfte: Vi skulle framställa olika estrar.

 Material: Brännare, bägare, trefot, provrör, H2O (vatten), CH3COOH (ätticksyra), C2H5OH (etanol), CH3OH (metanol), C3H7OH (propanol), C5H11OH (pentanol).

Kombinationerna.
1. metanol + ättiksyra.
2. etanol + ättiksyra.
3. propanol + ättiksyra.
4. pentanol + ättiksyra.

 Utförande: Vi började med att fylla en bägare med vatten och sätta igång ett varmvattenbad. Syrorna hade vi i små provrör, vi droppade i en droppe svavelsyra i alla fyra blandningar och sen tog vi ett i taget och rörde om i varmvattenbadet tills vi såg eller kände doften av en reaktion.

Resultat:
1. Metanol + Ättiksyra = Salubrin/Lösningsmedel.
2. Etanol + Ättiksyra = Lacknafta.
3. Propanol + Ättiksyra = Melon/ Tutti Frutti.
4. Pentanol + Ättiksyra = Banan.

Slutsats: Dofterna ändras beroende på vilken alkohol man har, och man märker att ju mer kolatomer som innehåller i alkoholen så blir doften i estern sötare. Men som sagt detta tog lång tid att få fram en reaktion på i laborationen så vi använde svavelsyra för att få det att gå snabbare. Jag kände igen lukten på nummer 3 och 4 för att jag har själv känt lukten/smaken i t.e.x godis, för man använder det för att få färg och smak i godiset.

Felkälla: Det tog väldigt lång tid för att få fram en doft alla gångerna och det kan bero på att vi kanske tog för lite av svavelsyran. Våra luktade rätt så annorlunda från dom andras och det kan bero på att provrören inte var ordentligt diskade, eller att vi antingen tog för mycket/lite av något.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar