Etiketter

tisdag 1 oktober 2013

Mens.

När en tjej får mens betyder det att hon är könsmogen och att hon kan bli gravid. 
När man har mens så har man ägglossning en gång i månaden och samtidigt så blir slemhinnan tjockare för att kunna ta emot befruktade ägg.

Man vet inte när ens första mens ska komma, men det brukar vanligast vara vid 12-14 åldern men det sker också senare.
Första gången man får det kan det kännas obekvämt och jobbigt, man kanske inte vet hur man ska berätta för en vuxen (Antagligen sin mamma).

Det första året kan mensen vara oregelbunden. Sen när den blir regelbunden kommer den mellan 25-35 dagar. Vissa skriver i sin kalender när dom fick det och med det kan dom ungefär räkna ut när nästa kommer!

Ungefär en vecka innan du får din första mens kommer din kropp öka med vätska som gör att du kan få ömma bröst och känna sig svullen i kroppen. Det kallas för premenstruell spänning, PMS. Det beror på hormoner som gör att man kan bli lätt arg, irriterad eller ledsen. Man kan få ont i huvudet, bli sötsugen, få ont i magen och få finnar. Dom flesta som märker PMS märker det tre eller fyra dagar innan. Antingen försvinner det innan mensen eller är kvar under. 


Man kan känna sig extra stressad under att man har mens därför ska man röra på dig, sova ordentligt och göra avslappningövningar.
Om mensen är sen kan det bero på flera saker. Om mensen är en eller två veckor sen eller en hel månad så kan det bero på miljöombyte, t.e.x. att du gick från ett kallt land till ett varm på en kort tid eller att du kanske är stressad över något särskilt eller fler saker. Om mensen försvinner under en ännu längre tid kan det bero på stress, bantning, för hård träning, ätstörningar, eller sjukdom. Man kan alltid kontakta en läkare om man är orolig över det. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar