Etiketter

måndag 11 juni 2012

Djurens rätt!


Djurens rätt!

http://sv.wikipedia.org/wiki/Förbundet_Djurens_Rätt
Päls är mord. 
Jag tror inte att du hade tyckt om att någon tar ditt liv och bär runt ditt skinn på en jacka eller sådant. Vissa mode tidningar lägger upp bilder på att päls är mode, och att man ser ”snyggare” ut i päls. Det är helt fel. 
Varje år dödas 1,2 miljoner kaniner, minkar, chinchillor för att deras päls ska bäras på folk. Och det är bara i Sverige. Dem dödar dem när dem är unga och har levt sina dagar i små trånga burar med andra. Om man tar hela världen så dödar man 40 miljoner djur! 
I paragraf 4 i djurskyddslagen står det ”... Att djur som föds upp på pälsproduktion ska hållas och skötas på ett sådant sätt att de kan bete sig naturligt och så att de främjar deras hälsa. Minkar chinchillor och kaniner klarar inte av små burar, dem lever i stora skogar, berg och andra ställen. 
Dem djuren som inte föds upp på farmer fångas med bensaxar i utlandet. Det är en av dem idiotiska sätten att fånga in ett djur. 
Pälsindustrin försöker rättfärdiga djurplågeriet mot djuren genom att påstå att päls är miljö vänligt. Men det är långt från sanningen: Päls djurfarmer är klassade som miljöfarlig verksamhet, de bidrar till att grundvattnet förorenas, kropparna från de flådda djuren är ett stort miljöproblem, vid beredningen av pälsarna används en stor mängd kemikalieblandningar med krom-innehåll. 
Djurförsök.
I alla länder använder man djur för att testa nya produkter som t.e.x smink, parfym, medicin och mycket annat. Det är mest i USA man gör det. För det är där dem kommer på nya saker för det mesta. Men det finns också i Sverige. 
Under 1700 talet. 
Under 1700 talet ökade respekten för alla vilda och tama djur. Man började förstå att djur också är som människor. Barnen började skaffa sig älsklings djur som hästar, hundar katter och olika slags fåglar. 
Jakt och fiske!
Det finns olika säsonger att jaga i skogen och andra ställen. Man måste också ha jakt rätt, vapenlicens. Det borde inte vara rätt att döda djur i skogen bara för att få en trofé eller medalj, det kostar ett djurs liv. Fast man har olika tankar om detta. Det finns tjuvjägare som går till skogar och dödar djur som inte är innanför gränsen där man får döda. Det är ett brott och kan kosta dem mycket pengar som gör det.  
Fiska tycker jag annorlunda om för att, det finns många fiskar och om man fångar en fisk kan man släppa in den i vattnet igen, eller äta den. Till skillnad från jakt så äter man fisken, man ska nog inte äta en räv eller hjort. För fiskar finns det många fler av och då kanske man tycker det är lite mer okej. Men fiske kan också vara en hobby. Det kallas sportfiske. Men man får inte fiska på alla ställen. Man måste köpa ett fiskekort. På det kortet står det regler och annat, dem kan köpas i en mack i närheten eller affär. Det finns dem ställen där man måste betala eller fixa fiskerätt. Om man inte följer detta kan det kosta en mycket pengar. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar