Etiketter

måndag 10 juni 2013

Innehåll i vår mat.

Syfte: Jag skulle prova fett, kolhydrater, protein och stärkelser på mjölk, bröd, ost, smör och potatis och se vilka av dom som reagerar på olika vätskor jag hällde över och blandade maten med som heter NaOH, CuSO4 och Jod.

Material: Bägare, trefot, gasrör, provrör, filterpapper, NaOH, CuSO4 och jod. 

Utförande: Jag började med att testa all mat på filterpapper genom att dra det på, mosa eller trycka på pappret för att få ut lite vätska ur maten och sedan låta det torka en stund för att se om det var genomskinligt på pappret eller om  det var torrt och man inte såg igenom. Sedan tog jag och blandade Mjölk med 10 droppar NaOH och 7 droppar CuSO4 i ett filterpapper och skakade om det så att det blandades till ordentligt. Sen gjorde jag samma sak fast med den andra maten, jag smula ner, jag mosa sönder, och blanda in det i ett provrör med 2cm vatten och sedan skaka om det. Sen så tog jag la all mat i rad plus mjölk i ett provrör och droppa i en droppe jod för att se om maten innehöll stärkelser eller inte. Om det innehåller stärkelser så blir fägen mörk blå, lila eller svart. Sen så lade jag en bägare på trefoten och tände en liten låga med hjälp av gasen, bägaren fylldes med vatten och jag väntade på det att bli varmt. Så länge det värmdes så tog jag och blanda i all mat i vatten igen i provrör och mjölken för sig själv. Denna gången tog jag endast 7 droppar av NaOH och CuSO4. Däremot tog jag mindre vatten för att det skulle bli varmt snabbare. Jag höll i provrören och doppade det i den varma bägaren i en minut ungefär, när jag tog ut det skulle jag se om någon av dom blev orange för att om den blev det innehöll det kolhydrater. 

Hypotes: Jag trodde att många av dom varorna jag testade skulle få en stark reaktion men det var bara ungefär hälften som bara fick det och vissa fick endast en svag reaktion. Jag trodde också att varorna skulle innehålla mer i sig, men det var mjölk som hade mest, och den trodde jag hade minst. Men eftersom mjölk innehöll protein, sammansatta sockerarter och fett så trodde jag att smör och ost hade det för att det är gjort från mjölk. Trodde också att potatis skulle ha mycket större innehåll än vad resultatet visade mig. 

Resultat: 
Mjölk innehöll: Fett, sammansatta sockerarter och protein. 
Smör innehöll: Fett. 
Ost innehöll: Fett och protein. 
Potatis innehöll: Fett och stärkelser. 
(har ingen tabell för alla mina program är borta)  

Slutsats: 
Det lutade lite på båda sidorna, men hypotesen stämde ungefär 50-60% med det jag sa. Som jag skrev, min hypotes stämde med att mjölk innehåller fett, protein och sammansatta sockerarter och sen att det är kopplat till smör och ost som också innehåller fett. Men där delar det sig så att ost innehåller protein och smör endast fett. Jag blev lite chockad när jag såg att potatis innehöll mycket fett på provet, men jag tror att det innehåller mindre. Men eftersom potatisen var blandad med soppan som innehåller antagligen mer fett än potatisen så absorberar potatisen till sig allt fett och stannar där. 
Jag tror att man kan lita på våra tester för vi var så noggranna som möjligt med att droppa i allt i provrören och på maten med Jod (i). Men provrören kunde ha varit orena sen innan, vi kan ha råkat droppa i för mycket, haft i provrören för liten stund i det kokande vattnet och allt det kan också ha påverkat mitt resultat. 

Felkälla: Egentligen innehåller smör protein men vi gjorde antagligen fel när vi skulle testa protein. 








Inga kommentarer:

Skicka en kommentar