Etiketter

onsdag 28 maj 2014

Säkerhet

Träningsråd


För att jag ska minska risker för att skada mig själv innan jag börjar min aktivitet ska jag värma upp med någon mindre och lättare aktivitet för att värma upp mina muskler så att de kommer igång. Om man värmer upp blir man smidigare i rörelserna och drabbas mer sällan av skador. Genom att värma upp brukar man prestera bättre för att man sätter igång sin kropp lite i taget och belastar den inte för mycket på en gång. Börjar man springa lite i taget får man igång blodcirkulationen och musklerna blir syresatta. Risken är att man får håll om man börjar springa sitt snabbaste på en gång och det kan vara mycket obekvämt. I värsta fall kan man få kramp men det är oftast de som inte tränat på länge och är otränade eller om man har vätskebrist. Knäskador är svåra att bli av med och det förekommer oftast om man gör en hastig vridning/rörelse. Därför är det viktigt att värma upp!

Det är också bra att stretcha efter man kanske har sprungit en runda eller gjort en mindre aktivitet. Det är bra att stretcha långsamt för att få igång rörelserna. Man ska helst värma upp vartenda del av kroppen för att minska skaderisken. 

Det är också viktigt att man har en bra utrustning så att man köper rätt skor t.e.x. De måste passa och vara bekväma att springa i. Risken är att du får skavsår om de sitter fel, är för trånga eller för stora. 

Om du gör en högbelastad träning så är det viktigt att man har vatten med sig så man slipper vätskebrist. När man tränar i ett högt tempo tappar man vätska snabbt och behöver vatten. För att minska vätskebrist brukar vissa träna utan tröja eller i extremt tunna kläder så att det inte blir för varmt så att de svettas ännu mer. Det är även bra att ta små pauser då och då.  

Små tips till att minska skaderisker är the basics. Inte röka och dricka för ofta, äta nyttigt, undvika stress och få tillräckligt med sömn så att kroppen klarar av pressen under träningen. 

För att undvika skador under redskap är helt enkelt att kolla så att redskapet man använder är hållbart, kolla så det sitter hårt och testa det försiktigt. Man ska ta det lugnt när man använder det för att inte ta sönder något så att man själv faller av det om det är högt upp. Det är bra att ha någon omkring sig så att det kan hålla koll på dig om något skulle hända så att de finns där och är beredda att hjälpa till. 

Om det handlar om en aktivitet som t.e.x en lagsport så måste alla som är med och spelar försiktiga med varandra så att de inte kör all in och skadar varandra. Lagsporter förekommer det mest skador för att folk blir sura eller är helt insatta på att vinna så att de gör allt och spelar för hårt mot sina motståndare. 

För att utföra en aktivitet tillsammans med andra eller själv så måste jag och de andra känna till riskerna som finns när man spelar en sport eller tränar på egen hand och det är viktigt att alla blir informerade i skolorna om sakerna som kan hända om man inte t.e.x är försiktig med redskap. Skador brukar inte vara så farliga men det kan uppkommer större skador som man inte blir av med på ett långt tag och som är jobbiga att t.e.x träna bort.
Så för att slippa detta så ska man värma upp. Jogga några varv sen stretcha alla musklerna i kroppen så man undviker att sträcka på sig. Spela schyst, inte tacklas och puttas m.m. Kolla alla redskap så att allt är på plats så att man kan utföra sin träning på ett säkert sätt. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar