Etiketter

söndag 9 mars 2014

Mozart

Wolfgang Amadeus Mozart 

Wolfgang Amadeus Mozart föddes i Salzburg, Österrike den 27 januari 1756 och dog den 5 december 1791 i Wien, Österrikes huvudstad. Mozart var son till en violinist-kompositör vid namn Leopold Mozart. Hans mamma hette Anna Maria Pertl. De fick tillsammans sju men endast två överlevde. Så Mozart var yngst i sin familj. Hans äldre syster hette Maria Anna Walburga Ignatia. 

I tidig ålder så såg man Mozarts talang och intresse för musik. Vid fyra års åldern så fick han undervisning i klaverspel och vid samma ålder så skrev han sitt första musikstycke. Desto äldre han blev så blev han bättre och gav sig dessutom på violinen. Vid samma ålder spelade han för det tysk-romerske kejsaren i Wien. Han ansågs som en stor talang. Mozarts pappa och han brukade turnera runt Paris, München, London och Wien. Mozart hade fått turen att träffa Johann Christian Bach under sina turnéer. Under resorna så fick han flertal sjukdomar som påverkade hans hälsa mycket. De reste runt i 3 års tid. 

Vid sju års åldern kunde han spela alla stycken från notblad och han transponerade stycken obehindrat från en ton till en annan. Han improviserade och komponerade eget. När han var tretton reste han till Rom med sin far år 1769. Han fick då höra för första gången Gregorio Allegris berömda Miserere i Sixtinska kapellet. Efter att endast hört det en gång skrev han ner allt utantill på ett papper. Den var dessutom niostämmig. Han behövde endast rätta några småfel när han senare besökte kapellet på nytt. När han var fjorton erbjöds han komponera för Milanooperan. 

När Mozart blev vuxen så bosatte han sig i Wien som en fri konstnär. Han var mycket populär som kompositör och spelade ofta piano på sina egna konserter som hölls i Wien. Mozart hade ett förhållande med Constanze Weber, de fick sex barn tillsammans men endast två utav de nådde vuxen ålder. Mozarts far var inte så förtjust i deras förhållande och accepterade det inte. 1787 så erbjöds Mozart titeln kejserlig kammarkompositör. Han var osäker på erbjudandet för att han hade tagit paus från att komponera musik för att själv framföra den och skrev istället verk. 

År 1791 så fick han reda på att han endast två månader att leva. Han dog strax innan sin 36e födesledag. 23:55 mot en måndag 5e december 1791 dog han. På hans dödsbädd fanns Constanze, hennes syster och en läkare.

Mozart har gjort 626 verk. Hans sista verk blev ett requiem som då är en mässa för de döda. Han begravdes i en allmän grav på S:t Markuskyrkogården och det hölls en enkel begravning. Under sitt liv hade han många sjukdomar som t.e.x depression, streptokockinfektioner, gulsot och svår dental abscess. Han låg tidvis i koma, hade svår toxemi och förlorade massa vikt m.m. 

Mozarts still/epok var Wienerklassicismen. Wienerklassicismen varade från 1700-1800 talet. Namnet kommer från staden Wien, och det är döpt just efter den staden för de kändaste personerna som spelade på den tiden kom från just Wien. Wolfgang Amadeus Mozart, Joseph Haydns och Ludwig van Beethoven. Styckena på den tiden komponerades ofta med en framträdande melodistämma ustället för som tidigare med flera likvärdiga melodistämmor. Alla verken delades in i block med sinnesstämningar som vägde mot varandra. 





Verk/Teman/Instrument

http://www.youtube.com/watch?v=JTc1mDieQI8 Symphoni nr 40. Man hör flöjt, oboes, klarinetter, fagotter, valthorn och strängar. Man hör mycket flöjt i början och genom upptrappningen. Det var en väldigt glad och lugn komponering. 

http://www.youtube.com/watch?v=rNeirjA65Dk Symphoni nr 25. Man hör två olika flöjtar, oboer, klarinetter, fagotter, trumpeter, valthorn, violiner och mycket mer. Denna kompositionen börjar snabbt och går saktare desto längre in. Den börjar lyckligt sen så blir det någon slags sorg. Mot mitten så hör man hur det blir en stressig upptrappning. Sen gladare igen mot slutet. 

Mozart var lekfull och lekte mycket med tonerna, och gick på känsla. Han melodier var ”behagfulla”. Han kunde dessutom göra sina verk extremt dramatiska, fantasifulla och han hade en otrolig känsla för vokala och instrumentala uttrycksmöjligheter. Ingen tonsättare i i musikhistorien förkrippsligar begrepp som genialitet och universalitet i högre grad än Mozart. Han gick från underbarn till en av Europas största kompositörer och konstnärer. 

Påverkan

Egna tankar om varför hans musik var på sättet det var: Eftersom han hade det svårt med alla de sjukdomarna han fått ville han antagligen skriva lyckliga fantasifulla låtar som kunde göra honom lycklig och ge honom den glädjen han vill. Han hade det samtidigt bra i sitt liv också så han visste hur lyckann var när sjukdomarna inte trängde sig in i hans kropp och ställde till med besvär. Han kunde helt enkelt ta sina känslor genom musiken, både det bra och dåliga. Det är vad jag tror. Om man sammanfattar allt man läst om honom så verkar det som att han inte påverkades så mycket utav tiden han levde på, utan han körde sin egen stil i sina verk. Men instrumenten var populära under den tiden så de har han nog plockat upp, samt av sin pappa. 

Eftersom det pågick mycket krig i Europa (kunga-makt) så var det mycket strids-musik som komponerades för att de kände ilska, men vissa gjorde gladare musik för att se fram mot bättre tider. Det pågick t.e.x ett sjuårskrig när Mozart föddes men jag tror inte det påverkade honom så mycket. Krigen utkämpades i Tyskland, Sverige, Frankrike och stor Brittanien. Senare kom Ryska och Turkiska kriget. Allt handlade nästan bara om makt på den tiden, det var mycket krig och stider i grannländerna men aldrig i Österrike så länge han var vid liv. Därför tror jag inte han skrev värsta sorgsna musik hela tiden. 

Jämförelse

Jag ska jämföra Mozart med Beethoven.

Skillnader: Beethoven kom senare än vad Mozart gjorde och följde ”musiknormen” medans Mozart skapade sitt egna. 
Beethoven har mindre verk än Mozart.
Beethoven hade mer kraftiga svängar  i sina verk än Mozart (hans övergångar var direkta)
Mozarts var mer försiktiga (oftast) och man visste ”nu är det upptrappning). 


Likheter: Båda kunde utrycka sina känslor i sina verk.
Båda var duktiga på att skapa kärleksverk.
Båda var grymt duktiga på piano. 

Båda är nu en av världens kändaste kompositörer. 
Ursäkta förseningen problem med internet hemma. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar