Etiketter

onsdag 25 september 2013

Diagram

Jag gick runt och frågade några stycken i klassen om dom tycker att tjejer får lättare bra betyg än killar, så här blev resultatet.
60% svarade JA och det var flest killar men det fanns någon enstaka tjej som höll med.

40% svarade NEJ och där var det bara tjejer.

Slutsats: Mest killar svarade JA just för att dom tycker att dom får sämre betyg fast en dom har jobbat lika hårt. Men dom flesta som svarade NEJ var tjejer.

fredag 20 september 2013

• Jag tror vi har gjort alla fysiska övningar, som stykreträning, bollsport, jogging och dans. Vi har varierat varje lektion med vad vi ska göra för nytt för att träna alla kroppsdelar och vår kondition till bättre och för att stärka vår rörelseförmåga. Jag tycker det är bra kombinationer vi gör och ändrar då och då så att man inte tröttnar på samma sak hela tiden. 
Vi har själva inte planerat någon idrottslektion, men det hade varit riktigt bra om vi gjorde det för att själva kunna avgöra vad som är bra träning för dig och för dina klasskompisar. För att lära oss att ta ansvar för vår lektion vi planerar själv eller med andra. 
Vi har varit ute i skogen flertal gånger och orienterat och fler aktiviteter beroende på vad man valde på vår friluftsdag vi hade i 8an. Där kunde man välja mellan femkamp och fiske. Så var vi på lägerskola nyligen där fick vi göra olika små aktiviteter som att förminska en karta i naturen, geocaching, sätta upp ett indian tält och paddla.  
• Jag behöver nog arbeta med dans och redskap för jag tycker det blir pinsamt när man ska dansa och då vet jag inte vad jag ska göra... När det gäller redskap känns det mest som att jag gör det till en lek och därför vill få upp kunskaperna där och jobba hårdare. 

Vill jobba med: Styrketräning 

onsdag 4 september 2013

Estrar.

Syfte: Vi skulle framställa olika estrar.

 Material: Brännare, bägare, trefot, provrör, H2O (vatten), CH3COOH (ätticksyra), C2H5OH (etanol), CH3OH (metanol), C3H7OH (propanol), C5H11OH (pentanol).

Kombinationerna.
1. metanol + ättiksyra.
2. etanol + ättiksyra.
3. propanol + ättiksyra.
4. pentanol + ättiksyra.

 Utförande: Vi började med att fylla en bägare med vatten och sätta igång ett varmvattenbad. Syrorna hade vi i små provrör, vi droppade i en droppe svavelsyra i alla fyra blandningar och sen tog vi ett i taget och rörde om i varmvattenbadet tills vi såg eller kände doften av en reaktion.

Resultat:
1. Metanol + Ättiksyra = Salubrin/Lösningsmedel.
2. Etanol + Ättiksyra = Lacknafta.
3. Propanol + Ättiksyra = Melon/ Tutti Frutti.
4. Pentanol + Ättiksyra = Banan.

Slutsats: Dofterna ändras beroende på vilken alkohol man har, och man märker att ju mer kolatomer som innehåller i alkoholen så blir doften i estern sötare. Men som sagt detta tog lång tid att få fram en reaktion på i laborationen så vi använde svavelsyra för att få det att gå snabbare. Jag kände igen lukten på nummer 3 och 4 för att jag har själv känt lukten/smaken i t.e.x godis, för man använder det för att få färg och smak i godiset.

Felkälla: Det tog väldigt lång tid för att få fram en doft alla gångerna och det kan bero på att vi kanske tog för lite av svavelsyran. Våra luktade rätt så annorlunda från dom andras och det kan bero på att provrören inte var ordentligt diskade, eller att vi antingen tog för mycket/lite av något.

torsdag 29 augusti 2013

Vandring

Jag väljer vandring för det är nog den mest vanliga aktiviteten man brukar göra i skogen med sin familj, vänner eller själv. Allt beror på hur terrängen, vädret och sträckan är. Flerskiktsprincipen kommer hålla dig varm och torr, du ska ha ett underställ som transporterar fukt, så en tröja och ett ytterplagg som blockerar vinden. Du kan ta av dig vindjackan/jackan (ytterplagget) medans du vandrar för att det inte ska vara tungt men sen när du stannar för att vila ska du ta på dig ytterplagget igen för att behålla värmen och inte få en förkylning. Det är bra att ha ett plagg som ventilerar bra men samtidigt skyddar mot vind. Det är bra att ha en tillräckligt stor ryggsäck beroende på hur stark och lång du är. Saker som kan vara bra att ha med är en sovsäck som är tjock och vattentät för att du ska klara natten utan att frysa och bli våt. Du ska ha med dig reserv kläder om dina andra blir våta eller om det är för kallt att ha dom man hade först så kan man byta mot ett varmare plagg. Du ska förvara din mat i pack eller i en plastpåse. Du ska ha med dig mat till både frukost lunch och middag. Du ska räkna ut hur mycket du ska ha beroende på hur mycket mat du behöver för att fylla på din kropp med energi och räkna ut hur många dagar du ska vara ute i skogen. Du ska gärna ha en varm dricka i en termos eller vanligt vatten så att det kan förvara sin normala temperatur i termosen. Du ska så klart ha ett tält som tål vind så att det inte blåser igenom tältet när du sover. Det ska inte vara för tungt att bära för dig, och det ska inte vara ett avancerat tält som tar lång tid att sätta upp och det ska vara tillräckligt stort beroende på hur många ni är som vandrar. När du ska välja dina skor är det bäst att välja ut ett par som inte är för små utan nästan lite för stora för att fötterna ska svälla under dagen när du vandrar. Det ska vara bra grepp runt din fot med skorna du väljer ut. Köp gärna ett par läderkängor som tål vatten och är varma för att slippa förkylning eller ont. Använd två lager strumpor i ull eller syntet. Ta gärna båda så skapar dom en friktion när du går som uppstår i skon mellan skikten och inte direkt mot huden. Lufta fötterna då och då när du tar pauser och byta till ett par torrare strumpor så minskar du risk för skoskav.

måndag 10 juni 2013

Innehåll i vår mat.

Syfte: Jag skulle prova fett, kolhydrater, protein och stärkelser på mjölk, bröd, ost, smör och potatis och se vilka av dom som reagerar på olika vätskor jag hällde över och blandade maten med som heter NaOH, CuSO4 och Jod.

Material: Bägare, trefot, gasrör, provrör, filterpapper, NaOH, CuSO4 och jod. 

Utförande: Jag började med att testa all mat på filterpapper genom att dra det på, mosa eller trycka på pappret för att få ut lite vätska ur maten och sedan låta det torka en stund för att se om det var genomskinligt på pappret eller om  det var torrt och man inte såg igenom. Sedan tog jag och blandade Mjölk med 10 droppar NaOH och 7 droppar CuSO4 i ett filterpapper och skakade om det så att det blandades till ordentligt. Sen gjorde jag samma sak fast med den andra maten, jag smula ner, jag mosa sönder, och blanda in det i ett provrör med 2cm vatten och sedan skaka om det. Sen så tog jag la all mat i rad plus mjölk i ett provrör och droppa i en droppe jod för att se om maten innehöll stärkelser eller inte. Om det innehåller stärkelser så blir fägen mörk blå, lila eller svart. Sen så lade jag en bägare på trefoten och tände en liten låga med hjälp av gasen, bägaren fylldes med vatten och jag väntade på det att bli varmt. Så länge det värmdes så tog jag och blanda i all mat i vatten igen i provrör och mjölken för sig själv. Denna gången tog jag endast 7 droppar av NaOH och CuSO4. Däremot tog jag mindre vatten för att det skulle bli varmt snabbare. Jag höll i provrören och doppade det i den varma bägaren i en minut ungefär, när jag tog ut det skulle jag se om någon av dom blev orange för att om den blev det innehöll det kolhydrater. 

Hypotes: Jag trodde att många av dom varorna jag testade skulle få en stark reaktion men det var bara ungefär hälften som bara fick det och vissa fick endast en svag reaktion. Jag trodde också att varorna skulle innehålla mer i sig, men det var mjölk som hade mest, och den trodde jag hade minst. Men eftersom mjölk innehöll protein, sammansatta sockerarter och fett så trodde jag att smör och ost hade det för att det är gjort från mjölk. Trodde också att potatis skulle ha mycket större innehåll än vad resultatet visade mig. 

Resultat: 
Mjölk innehöll: Fett, sammansatta sockerarter och protein. 
Smör innehöll: Fett. 
Ost innehöll: Fett och protein. 
Potatis innehöll: Fett och stärkelser. 
(har ingen tabell för alla mina program är borta)  

Slutsats: 
Det lutade lite på båda sidorna, men hypotesen stämde ungefär 50-60% med det jag sa. Som jag skrev, min hypotes stämde med att mjölk innehåller fett, protein och sammansatta sockerarter och sen att det är kopplat till smör och ost som också innehåller fett. Men där delar det sig så att ost innehåller protein och smör endast fett. Jag blev lite chockad när jag såg att potatis innehöll mycket fett på provet, men jag tror att det innehåller mindre. Men eftersom potatisen var blandad med soppan som innehåller antagligen mer fett än potatisen så absorberar potatisen till sig allt fett och stannar där. 
Jag tror att man kan lita på våra tester för vi var så noggranna som möjligt med att droppa i allt i provrören och på maten med Jod (i). Men provrören kunde ha varit orena sen innan, vi kan ha råkat droppa i för mycket, haft i provrören för liten stund i det kokande vattnet och allt det kan också ha påverkat mitt resultat. 

Felkälla: Egentligen innehåller smör protein men vi gjorde antagligen fel när vi skulle testa protein.